Novi Sad
19.06.2013.
11:53 > 12:31
Odloženi ispit iz matematike održan je u svim osnovnim školama, ali deo roditelja iz Novog Sada najavljuje žalbu na regularnost završnih ispita i traži da se deca upišu u srednju školu na osnovu uspeha.
  • veca

    20.06.2013 16:21
    paznja
    ponoviti test iz srpskog ali ovaj put posteno
  • 20.06.2013 16:16
    neposteno
    necu navesti ime skole ,ali tvrdim da se na testu iz srpskog prepisivalo i to mi je majka deteta koje je to uradilo rekla .moje dete je odlican dak radio je naporno sve ove godine i pripremao se za prijemni ,test je bio tezak i imao je 11 bodova .dok pojedina deca dovoljna i dobra prepisujuci imaju po 18 bodova i da li je to posteno,bicu jako razocarana a i dete ako ne upise to sto zeli i sto ce odrediti njegov zivotni put.
  • Nenad

    20.06.2013 04:32
    Cuvajmo decu od stresa
    Naravno da je sve ovo skandal i treba se buniti, ali...
    Primecujem da je najveci problem sto su nam deca pod stresom i sto su jos jedan dan morali ustati u 9 umesto u 11. Takodje primecujem i da su najglasniji roditelji vukovaca od kojih se niko nije zapitao kako to da njihovo napaceno dete koje se mucilo osam godina i ko zna koliko meseci pred prijemni ne ume napisati ne znam ili trijumf, sto ne zna da li je vece 1,82 ili 18,2 i formulu za povrsinu kruga.
    Ne brinite postovani roditelji, 95% vase dece ce upisati zeljene skole, gimnazije u kojim ce vec za koji mesec vasa sreca biti manja jer ce morati uciti 34 stilske figure i dokaze iz tautologije i homotetije. Naravno, bice i onih koji ce upisati ogledna odeljenja sa jednocifrenim brojem predmeta da nam se deca ne muce i da manje vremena budu pod stresom, a vise pred monitorima racunara, televizora, mobilnog, ajpoda, ajpeda, tableta i nekog drugog gedzeta koji je zasluzio za pretrpljeni dusevni bol i patnju.
    Sada ce se deca lepo odmoriti i savet roditeljima, niposto ne dopustiti deci da tokom raspusta bacaju djubre, kupuju hleb i namestaju sopstvene krevete jer to izuzetno stresno za njih. A citanje bilo cega sem fejsa tokom raspusta zabraniti zakonom.
  • Bojan

    20.06.2013 00:50
    Svinjarija
    Koja je ovo svinjarija, nisu u stanju ni testove da sacuvaju. Sa druge strane ne razumem ni roditelje koji pricaju da su deca izmucena, da se ukine prijemni i ostale nebuloze, da je skola teska i sl. Pa test iz matematike koji je provaljen svako mora da uradi za maksimum ili skoro maksimum bodova. Jako smo razmazili decu, naravno da treba da uce pa ceo fakultet ce im biti slican, mislim polaganje u formi ispita, samo mnogo tezi. Naravno treba i osavremeniti gradivo ali neke stvari se ipak moraju nauciti. Ne treba smanjivati kolicinu znanja ili opste kulture koju treba da usvoje nego modernizovati i izbaciti nepotrebno. Tako se gradi kvalitetno drustvo, deci usadjujes vrednosti, kulturu i obrazovanje koje krase prave ljude.
  • Drzte lopova

    19.06.2013 22:30
    Samo opusteno

    Ako se ispit ukune, sa ocenama ce se trgovati po skolama. Dakle, samo je pitanje ko ce da trguje (pljacka): Zaposleni u ministarstvu ili direktori skola. Sta uraditi? Nista. Odavno je vec kasno. Zato se sada 'trulez' vidi i golim okom i na svakom koraku. Ne zato sto ste proncljivi -- jednostavno -- metastaza. Razmislite, da li u svakodnevnom druzenju smete da kazete da ste posteni, a da nekoga ne povredite. Ja sam eksperimentisao, i uvek bio u problemu. Uvek su u vecini bili muljatori: ili ne placaju porez, ili tezgare, ili 'sredjuju poslve', ili vode knjige, ili imaju neprijavljene radnike, ..., ili prodaju ispitne zadatke -- ili ih pak kupuju. Izazivam vas. Recimo sutra, u drustvu kazite: Lopove u zatvor.

  • 19.06.2013 20:53
    Sve je to farsa
    Kad su izbori dovedeni do cirkusa i farse ni od maturskog ispita ne treba ocekivati vise nego skupu farsu. Ova nazovi drzava je cirkuska predstava sa tragicnim krajem.
  • perica

    19.06.2013 20:05
    Srpski NIJE bio bez problema
    Test iz srpskog je bio provaljen isto kao test iz matematike, klinci su masovno donosili papiriće sa rešenjima u više novosadskih škola. PONOVITE SRPSKI!
  • boco

    19.06.2013 19:54
    Ovo sto se desava u obrazvnom sistemu je sramota. Od nastavnika, direktora, prosvetne inspekcije, ministra i ne moze se prevazici preko noci. Drustvo je definitivno pokvareno i ne mozemo ocekivati od prosvete da bude bolja, a najgore je sto nam oni takvi kakvi jesu uce decu i od njih prave to sto prave. Kad sam 1987 bio u tadasnjoj JNA, rekao sam kapetanu koji je bio komandir cete da sam mislio da u vojsci ima nekog reda i discipline, a on mi je rekao pa nismo mi na mesecu, i mi smo dio drustva, kakvo je drustvo takvi smo i mi. Moje dete ide u skolu gde su od 5 do 8 razreda vecina nastavnika alkoholicari i to zna i direktor i na nase primedbe samo sleze ramenima.
  • Eto

    19.06.2013 19:36
    pa
    Vidiš kako se dete lepo smeje.
  • Preterali su!

    19.06.2013 17:57
    Kap koja je prelila casu
    Da li su oni iz ministarstva svesni koliki je ovaj prijemni stresan za decu? Koliko su se samo trudila, i izmucila? Cula sam da je sad ovaj 'ponovljeni' test iz matematike bio mnogo tezak. Pa zasto su deca kriva sto je neki prevarant ukrao testove? Kako je to moguce, ako su svi bili tako organizovani? Kako je moguce da je test procureo u javnost? Roditelji trebaju da se udruze i da se bojkotuje ovaj prijemni! Neka se deca upisuju na osnovu bodova iz skole. Ministarstvo je samo izazvalo to.
    Pod hitno nesto da se preduzme, jer ovo nije fer prema deci, sve ovo.
  • 19.06.2013 16:03
    mmmm
    I...tresla se gora,rodio se miš!
  • Spark

    19.06.2013 15:53
    varanje
    Deco, naucite da varate dok ste jos mali. Trebace vam ta vestina k'o hleb.
    Ako anketa pokazuje da su 'streberi' (citaj dobri djaci) najomrazeniji medju vrsnjacima, ne vidim u cemu je problem. Policija cuva testove? Ima li to gde?
  • NS

    19.06.2013 15:41
    i završni i prijemni MINISTRE
    Da li je normalno da su đaci polagali prijemni u Karlovačkoj i Isidorinoj gimnaziji i nekim drugim po dva predmeta 08 i 09.juna, a onda još 17 i 19.juna u osnovnoj školi srpski i matematiku. To je ogroman napor za decu u spremanju tih ispita, umesto da im ovo bude najduži školski raspust za trud koji su uložili.
    Završni u osnovnim školama glupost neviđena, maltretiranje koje treba ukinuti ovog momenta.
    Ovogodišnji završni treba UKINUTI. Deca su premorena.
  • JOCA UBICA

    19.06.2013 14:15
    Kod mene to nece proci!!
    http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/RTS+1/731930/Vi+i+Mira+Adanja-Polak.html
  • PhD

    19.06.2013 14:14
    RE: Vratiti prijemni ispit

    Svakako treba vratiti prijemni ispit na svim nivoima i za srednju skolu i za fakultet. Samo na taj nacin ce se izabrati realno najbolji buduci djaci i studenti. Sve ostalo je veoma diskutabilno.
  • novosadjan

    19.06.2013 14:13
    lepu poruku salju deci ako ne muljate nema nista od vas bicete obicne golje i sirotinja
  • Roditelj NS, OS Jovan Popovic

    19.06.2013 13:48
    (Ne)Regularnost
    Ispit iz srpskog je sigurno bio neregularan jer su zadaci takođe procurili. Imate izjave nastavnika koji su javno rekli da su oduzeli puškice sa rešenjima. Samo je pitanje hoće li to ikome biti dovoljno kao dokaz neregularnosti i argument za poništenje. U slučaju matematike im je donet test i stavljen u ruke i tako očiglednu stvar nisu mogli da prećute. Kod srpskog su očigledno namerili da se prave blesavi i baš zato podržavam ovaj najavljeni protest roditelja, jer mi je dosta magarčenja od strane gorih od mene. Jedan od načina da loši prevladaju je i da dobri ne urade ništa. Nama se to decenijama dešava. Nadam se da većini roditelja kraduckanje ipak nije ok i da Tomina diploma nije najviše što svojoj deci žele.
  • Doktorant

    19.06.2013 13:21
    Vratiti prijemni ispit
    Ovaj ispit nema smisla, ni neki cilj, sem da neki klepaju ogromne kolicine novca (npr. stamparije, neki profesori, itd.) Ovaj ispit treba da se ukida sto pre, a prijemni u srednjim skolama da se vrati.
  • jeste

    19.06.2013 12:44
    lepo
    Gospodja Zorica je definitivno u pravu,samo ne razumem gospodina direktora koji - izgleda nema poverenja u svoje kolege profesore.
  • mada

    19.06.2013 12:06
    eeej
    "Nadzor profesora"...DIREKTOREEE?????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna